Szájsebészet

A szájsebészet egy különálló és igen összetett szakterülete a fogászatnak, ezért klinikánkon kizárólag tapasztalt és magasan képzett szakemberek végzik ezeket a beavatkozásokat.

Komplikáltabb foghúzások

Vannak esetek, amikor a fogak eltávolítása komplexebb feladat, és nem lehet egyszerűen végrehajtani. Ez előfordulhat például, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja, de gyakori eset az is, hogy a fog szerkezete súlyosan megsérült, például a fog korona része már hiányzik, vagy egy kiterjedt fogszuvasodás miatt, esetleg egy sérülés, baleset következtében letörik. Ezekben az esetekben szájsebészeti úton történik a fog illetve a fog maradványainak az eltávolítása.

Bölcsességfog eltávolítás

Nagyon gyakori szájsebészeti beavatkozás a bölcsességfog eltávolítása, főleg azokban az esetekben, amikor a műtét nélkül nem tudna magától előtörni a fog. A többi őrlőfoghoz hasonlatosan a bölcsességfog szerepe a rágás, az étel megfelelő megőrlése. A bölcsességfogak sajátos szerkezetűek: Egyes esetekben egy, máskor több gyökere lehet, ráadásul sokszor el van csavarodva, mert nem volt elég hely a kitörésükkor, vagy a kitörés tengelye nem volt megfelelő. Általános probléma, hogy a bölcsességfogak nem tudnak kibújni az ínyből, amely sok esetben nem okoz problémát, de így is bizonyos százalékban indokolttá válik a bölcsességfog sebészeti úton történő eltávolítása.

Olyan esetekben is előfordulhat, hogy ki kell húzni a bölcsességfogat, amikor az normálisan előtört. Ugyanis a helyzetéből adódóan nehezen lehet tisztítani, így a lerakódások és a fogkő könnyen letapadnak a felszínén, így a baktériumok is könnyen elterjednek rajta.

A bölcsességfogak eltávolítása rutinműtétnek számít. Teljesen fájdalommentesen el lehet végezni helyi, vagy regionális érzéstelenítésben.

Fogászati ciszta eltávolítása szájsebészeti úton

A ciszta egy jóindulatú „üreg” amely tartalmazhat levegőt vagy folyadékot. A ciszta a test számos területén előfordulhat, így a szájüreg lágyszöveteiben, a csontban vagy akár mindkettőben egyszerre. A fogászati cisztára utalhat a fogfájás, az íny vérzése, hámduzzanat, de sok esetben nem okoz panaszt, ezért gyakran csak véletlenül vagy góckeresés folyományaként veszik észre. Mivel a fogászati ciszta csontpusztulást okozhat és az ép fogakat elmozdíthatja a helyükről, ezért javasolt a mielőbbi eltávolítása.

Gyökércsúcs szájsebészeti eltávolítása

Amikor a gyökér csúcsán, a csontban egy ciszta, vagy más elváltozás található, az a legtöbb esetben annak a jele, hogy az adott fogban a fogideg elhalt. Ez az állapot sokáig panaszmentes, így sajnos nem veszik észre az emberek a kialakulását, bár egyes esetekben a problémára figyelmeztethet a fog elszíneződése vagy ráharapásra való érzékenység. Amikor a gyökérkezelés valamilyen okból kifolyólag nem jár sikerrel vagy nem lehetséges és a gyulladásos szöveteket el kell távolítani, akkor a van szükség a gyökércsúcs szájsebészeti úton való eltávolítására. Ha a gyulladt gyökércsúcsot nem távolítjuk el időben, akkor az kiterjedhet, ami a fog elvesztésével jár, ezért fontos a gyors szájsebészeti beavatkozás.

Csontpótlás

Amikor fogászati implantátum beültetése nem lehetséges, mert nincs elegendő csontállomány, vagy annak vastagsága nem megfelelő és így nem biztosít elégséges alapot, akkor válik szükségessé a csontpótlás. A csontpótlás egy igen komoly szakértelmet és felkészültséget igénylő szájsebészeti eljárás, de magasan képzett szakembereink már páciensek sokaságánál alkalmazták sikerrel, így Önnek sincs mitől tartania. Emellett a fogászat rohamos fejlődése nyomán már rendelkezésre állnak olyan mesterséges csontpótló anyagok, amelyekkel a beavatkozás alacsony kockázatúvá vált.

Arcüreg emelés - Sinus lift

Az arcüreg emelés – más néven sinus lift – az első állcsonton végzett függőleges irányú csontpótlási beavatkozás. Akkor válik szükségessé, ha az implantátum beültetéshez nem megfelelő a csontozat, azaz a felső őrlőfogaknál nem elég vastag. A beavatkozás folyamán a FlyDent klinika szájsebészei megnövelik a felső álkapocs magasságát csontpótló anyag alkalmazásával. Az arcüreg emelő műtétnek két fajtáját különböztetjük meg:

Zárt arcüreg emelés: Kisebb mértékű csonthiány esetén alkalmazzuk. A tervezett implantátum helyén keresztül történik az arcüreg belsejébe és járataiba a csontpótló anyag bejuttatása.

Nyitott arcüreg emelés: Nagyobb mérték csonthiány esetében alkalmazzuk. Az álcsont külső felén, az ínyt megnyitva történik a csontpótló anyag bejuttatása. A zárt arcüreg emelésnél komplikáltabb eljárás.

Akármelyik eljárásra is kerüljön sor, klinikánkon fájdalommentesen elvégezhető a műtét.

A gyógyulási idő várhatóan fél év.

Válasszon széleskörű implantációs megoldásaink közül!