parodontológia - fogágybetegség

A parodontológia az a fogászati terület, amely a fogágy és a fog körüli tartószövetek betegségeivel foglalkozik. Mint sok fogászati betegségnek, úgy a fogágybetegségnek is sokszor a helytelen, elhanyagolt vagy rendszertelen fogápolás a kiváltó oka, de a dohányzás, hormonális változások és örökletes tényezők is előidézhetik.

Nagyon komolyan kell venni a kezdeti ínyszövet gyulladását (gingivitisz) mert ha súlyosbodik, akkor az foggyökérhártya-gyulladáshoz (periodontitisz), vagy még súlyosabb esetben fogínysorvadáshoz vezet, ami többek között egyenes út a fogvesztéshez.  Ezért ha gyulladt, vörös vagy duzzadt az ínye javasoljuk, hogy mielőbb forduljon paradontológushoz. A fogágybetegségek legjobb megelőzése, a rendszeres fogászati szűrésen való részvétel, továbbá a helyes fogmosási és fogápolási technika.

A fogágybetegség kezelése

A korai stádiumban lévő fogágybetegség igen egyszerűen kezelhető professzionális ultrahangos ínytisztítással és fogkőleszedéssel. Kollégánk ezt követően részletes szájhigiéniai tanácsokat is ad, amely segít a gyógyulásban és a kiújulás megelőzésében.

A következő stádiumban amikor már a gyökérhártya gyulladásáról beszélünk, szükségessé válhat a fogtasak kitisztítása és fertőtlenítése speciális ultrahangos vagy lézeres készülékkel, illetve a gyökérfelszín kiegyenlítése is.

A legsúlyosabb eset a teljes fogínysorvadás, amely a fogak elvesztésével is végződhet. Ilyenkor már a fogpótlás különféle megoldásai vezetnek el a magabiztos mosoly visszanyeréséhez.

Fogágybetegségével mielőbb forduljon hozzánk