Konzultáció – Diagnosztika – Szűrés

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrés?

A rendszeres fogászati vizsgálat sokak számára elképzelhetetlen, mert a gondolatától is azonnal rettegést éreznek, és csak akkor látogatnak el a fogorvoshoz, ha már fáj, vérzik, letört, kiesett, tehát miután megtörtént a baj. Pedig éppen azzal lehetne megelőzni az előbb említett problémákat, ha rendszeresen, ajánlottan évente kétszer látogatnánk a fogorvost. Ráadásul az olyan fogászati klinikákon, mint a FlyDent már alapvetés a fájdalommentes fogászat lehetősége.

A rendszeres konzultáció, az évi kétszeri szűrés kiváló lehetőség arra, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat megosszuk a fogorvosunkkal, a fogkövet eltávolíttassuk, és a fogelszíneződéseket megszüntessük. Ezeknek a szűréseknek azonban van egy sokkal fontosabb szerepe is: egy képzett fogorvos felismer olyan elváltozásokat, amelyeknek még nincsenek tünetei, de mindenképpen azonnal kezelést igényelnek, különben a későbbiekben jóval komolyabb és költségesebb beavatkozásra számíthatunk.

Kismama fogászati szűrés

Kismamák esetében nem véletlen, hogy kötelező a rendszeres szűrés. A várandóság alatti hormonváltozások hatással lehetnek a szájüreg állapotára. Ezért sajnos gyakori a kismamáknál az ínygyulladás, amely kezelés nélkül olyan fogágy-betegségeket okozhat, amelyek következtében a fogak kimozdulhatnak, elvándorolhatnak, vagy akár el is veszthetjük fogunkat. További súlyos problémát jelent, hogy a gyulladt ínyben található baktériumok a véráramlaton keresztül további gyulladásokat okozhatnak a szervezetben, és ez a kismamák esetében koraszüléshez is vezethet. Ezért azt javasoljuk a kismamáknak, hogy az előírt fél éves periódus helyett inkább három havonta járjanak el fogászati szűrésre.

A fogászati szűrés menete

Ahhoz, hogy teljes körű diagnózist alkossunk, több egymást követő vizsgálatra van szükség. A fizikális vizsgálat során amellett, hogy megnézzük a szájüreget, tapintással és kopogtatással is felmérjük az esetleges elváltozásokat, fizikális tüneteket. Ezt egészítjük ki röntgen vagy Cone Beam CT felvétellel, így teljesen átfogó és pontos képet kapunk páciensünk szájüregéről és az esetleges fogászati problémákról. Ezt követően elkészítjük részletes kezelési terv javaslatunkat, pontosabban javaslatainkat. Fontos számunkra, hogy mindig figyelembe vegyük pácienseink igényeit és lehetőségeit, és akár több alternatívát is felajánljunk.

Fogászati klinikánkon elérhető diagnosztikai eszközök:

Intraorális, periapicalis felvétel

Általában akkor alkalmazzuk, ha egy adott foggal van a panasz. A fogívből egy kisebb részt jelenít meg, így a fogak körvonalait, kiterjedését, helyzetét és a körülvevő periodontális rést mutatja meg.

Extraorális, panoráma röntgenfelvétel

Ennek a képalkotó eszköznek segítségével a teljes fogsor, a fog tartószerkezetének, illetve a csontoknak a vizsgálata válik lehetségessé.

Extraorális, CT felvétel (Cone Beam)

Sokkal részletgazdagabb felvétel lehetséges, mint a többi eszközzel. Így a szájüreg és az arc területén fellelhető valamennyi csontképlet tökéletesen, méretarányosan leképezhető. A legmodernebb Cone Beam technológiának köszönhetően a vizsgálat nagyon minimális sugárterheléssel jár

Jelentkezzen be időszakos fogászati szűrésre