Kivehető fogsor (protézis)

Sok emberben ellenérzést kelt, ha a fogászati protézisre gondol, azonban a régi fogsorokhoz képest ezek ma már jóval kényelmesebbek és esztétikusabbak. Ha önnek sok vagy az összes foga hiányzik, és minél kevesebbet szeretne költeni fogai pótlására, akkor válassza ezt a megoldást.

Teljes kivehető műfogsor

Abban az esetben készítünk teljes fogsort, ha a páciens minden foga hiányzik, így a teljes fogazatát pótolni kell. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a protézisek egyediségére, arra, hogy minél pontosabban illeszkedjen, ezáltal kényelmesebb legyen a rágás és minél kevésbé mozduljon el. Ettől függetlenül ennek a fogpótlási lehetőségnek az egyik hátránya az, hogy a fogsor rágás közben nagyobb eséllyel billen el vagy mozog. Erre a problémára a megoldást a rögzített, kivehető műfogsor jelenti.

Rögzített, teljes kivehető műfogsor

Nevéből is adódik, hogy ez a megoldás is egy kivehető fogpótlás, azonban mini implantátumokhoz van rögzítve, így sokkal stabilabb, mint a sima kivehető műfogsor. További előnyei:

  • Visszaállítható a rágás eredeti erőssége
  • Nincs szükség fogsorragasztóra
  • Kényelmesebb a viselete
  • Nem irritálja a fogínyt
  • Az implantátum miatt az arc vonalainak öregedése megakadályozható

 

Mivel a rögzítésre használt mini implantátumok átmérője jóval kisebb a hagyományos fix fogként terhelhető fogászati implantátumok átmérőjénél, ezért elvékonyodott és kevés csont esetében is alkalmazhatóak. Emellett ezeknek a mini implantátumoknak a behelyezése nem jár megterhelő műtéttel, így idősek számára is biztonsággal alkalmazható. Ráadásul egészségügyi állapottól függően az alsó állkapocs esetén 2-4, a felső állkapocs esetén 4-6 mini implantátum is elegendő a fogsor megfelelő rögzítésére.

A fogsor az implantátummal többféleképpen is rögzíthető. Ez egyik a fémhíd, az úgynevezett stég, a másik a lokátoros rögzítés, amikor az implantátumok tetejére kis golyók vannak erősítve és ezek pattannak be a protézisben kialakított helyre.

Részleges fogsor

Amikor a páciens még nem vesztette el minden fogát, de a fogveszteség mértéke akkora, hogy már koronával vagy híddal nem korrigálható, akkor a részleges fogsor a legköltséghatékonyabb megoldás. A fogpótlás kivehető részének alapja egy fémlemez, ezen alakítja ki a fogtechnikus műínyből és műfogakból a természetes fogakra hasonlító protézist.

Kombinált fogsor

Ha a szájban rögzített és kivehető fogpótlást is alkalmazunk, akkor beszélünk kombinált fogsorokról. A rögzített rész például lehet korona vagy híd, míg a kivehető fogpótlás a fogsor. A fogakat olyan koronákkal és híddal fedjük le, illetve úgy alakítjuk ki őket, hogy a fogsor rögzítésére alkalmasabbak legyenek, mint a természetes fog. Klinikánkon teleszkópos és csúsztatós kombinált műfogsor is elérhető.

Válasszon kivehető műfogsor lehetőségeink közül!