Fogszabályzás

Már rég elmúlt annak az ideje, amikor a fogszabályzás egy rettegett és szégyellt fogászati beavatkozásnak számított. Sőt, úgy tűnik, hogy mára átestünk a ló túloldalára és státuszszimbólummá illetve divattá vált. Amellett, hogy a tökéletes fogsor sokkal szebb mosolyt kölcsönöz, de vele együtt a mosoly gazdájának az önbizalmát is jelentősen növeli. A fogszabályzó gyártóknak is nagyon nagy szerepük volt abban, hogy divattá vált a fogszabályzás. Olyan megoldásokat fejlesztettek ki és olyan anyaghasználati alternatívákat biztosítottak, ami a fogszabályzót – mint korrekciós eszközt – ékszerré változtatta.

Klinikánkon fontosnak tartjuk kielégíteni azokat az igényeket, ha valaki a fogszabályzóját ékszerként szeretné hordani, mindazonáltal fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a fogszabályozás elsődleges célja a harapási rendellenességek megszüntetése és a fogak korrekciója. Ha a torlódott fogakat és a harapási rendellenességek nem kezeljük, akkor fogszuvasodás, fogínybetegségek és egyéb más szövődmények is kialakulhatnak.

Kivehető fogszabályzó készülékek

Leginkább gyermekkorban, vagy felnőttek esetében kisebb fogelmozdításokhoz használjuk. A kivehetőségéből adódóan nagy együttműködés szükséges a használójától, hogy megfelelő rendszerességgel és ideig hordja azt, ezáltal igen komoly felelőssége is van a páciensnek abban, hogy mennyire lesz hatékony a kezelés. Általánosságban a kivehető fogszabályzók ékszakai vagy éjszakai és pár órányi nappali használatra adjuk, és mivel leginkább gyerekek szokták használni, így nagyon praktikus, hogy gyakorlatilag bármilyen színből elkészíthetőek, matricázható, viselője nevét bele lehet gravírozni, de akár csillámporral is be lehet vonni.

Rögzített fogszabályzó készülékek

A nevéből is adódik, hogy ezek a fogszabályzó készülékek nem kivehetőek, a kezelés időtartalma alatt viselni kell.

  • Brackett: A fogakra felragasztunk kis szögletes szerkezeteket, az úgynevezett bracketteket, amelyek a fogszabályzó ív befogadására szolgálnak. A brackett többféle anyagból készülhet, lehet fémek közül acél, titán vagy arany, az esztétikus brackettek pedig műanyagból vagy kerámiából készülnek.
  • Az ívek: Az ív tulajdonképpen az aktív része a fogszabályzó készüléknek. Ezeket az íveket cseréljük folyamatosan a kontrollok során. Eleinte lágyabb ívet használunk, hogy hozzászokhasson a páciens a készülékhez, majd a későbbiekben egyre merevebb ívekkel rendezzük tökéletesen helyükre a fogakat.

 

A rögzített fogszabályzó előnye a kivehető fogszabályzó készülékkel szemben, hogy jóval hatékonyabb, ha nagyobb fogmozgást kell elérni, továbbá jóval gyorsabban is elérhető a kívánt hatás. Igaz a folyamatos viselése miatt esztétikailag hátrányosabb lehet – hacsak nem ékszerként tekintünk rá – és oda kell figyelni jobban a szájhigiéniára, mert a tisztítása nehezebb, azonban ezekkel együtt is jobb és hatékonyabb fokszabályozási megoldás, mint a kivehető.

Hagyományos rögzített fogszabályzó készülékek

Az úgynevezett hagyományos rögzített fogszabályzó készülékek általában fémből készülnek, azonban léteznek olyanok is, amelyek esztétikusabb megjelenést biztosítanak. Például lehetséges porcelánból készült fogszabályzót használni, ami hatékonyságában nem marad el a fémtől, cserébe jóval esztétikusabb és nem színeződik el. Ennél a fogszabályzónál havonta cserélendő kis gumikarikák rögzítik az íveket a zárakba. Ezekkel a gumikarikákkal fel lehet dobni a fogszabályzót, ugyanis lehet színesekkel kérni, és havonta más-más színekben díszelegni.

Önligírozó rögzített fogszabályozó készülékek

Utóbbi időben ez az új rögzített fogszabályzó készülék rendszer nagyon elterjedt. Az önligírozó, más néven alacsony súrlódású bracket rendszerek szintén léteznek fém és porcelán kivitelben is. A hagyományos készülékekkel szemben az az előnyük, hogy a kezelés kezdeti szakaszában az ívek lazábbak így kisebb erővel tudnak elcsúszni a brackettekben. Ennél a megoldásnál nem gumi és fém elemek rögzítik a fogszabályozó íveket, hanem egy speciális zárrendszer. A kisebb erő – amit ezek az ívek kifejtenek – hosszabb távon képes a fogakat mozgatni, ezért kevesebbszer kell kontrollra járni, a szokásos 4 hét helyett 6-8 hetente.

Láthatatlan Invisalign fogszabályozó készülék

Sokan vannak, akik továbbra sem szeretnének feltűnést kelteni fogszabályzó készülékükkel. Ezen pacienseink számára a láthatatlan fogszabályzás egyik legkiválóbb megoldását ajánlunk: az Invisalign fogszabályzó rendszert. Az Invisalignt az aligner technológiás fogszabályzás úttörőjének szokás nevezni, hiszen a hasonló átlátszó sínes fogszabályzók az Invisalign technológia alapján készülnek.

Az Invisalign fogszabályzás jellegzetessége, hogy brackettek és drótok, illetve rögzítés nélkül váltja ki hatását. Egy úgynevezett speciális SmartTrack anyagból készül, amellyel tökéletes az illeszkedés és nagyon precíz fogmozgatás lehetséges. Előre megtervezzük a teljes folyamatot 3D technológia segítségével, és a kezelési tervet a páciens kívánságait is figyelembe véve alakítjuk ki. Ezt követően gyártjuk le az átlátszó síneket, amelyeket kéthetente kell cserélni.

Kivehető, rögzített vagy láthatatlan fogszabályzás: FlyDent