Korona

A fogkorona egy olyan fogpótlási megoldás, amikor egy fog látható részét borítva restauráljuk, ezért elsősorban nem fogpótlási szerepe van, hanem a fog sérülésének helyreállítására alkalmazzuk. Fogászati híd részeként, illetve implantátumra helyezve azonban a fogpótlásban is használatos.

Attól függően, hogy milyen anyagból állítják elő, többféle fogászati koronát különbözetünk meg:

1. Fém-kerámia korona

Ennek a koronának az alapja fém, és erre a fém alapra égeti rá és formázza meg porcelánból a fogtechnikus a fogat. Ez a fajta korona igen kopásálló, azonban a porcelán keménysége miatt a szemközti fogakat koptathatja. A fémkerámia korona a leggyakrabban alkalmazott megoldás, mivel kevésbé költséges megoldást jelent, mint társai. Mivel nem gépi a  porcelán megmunkálása, hanem fogtechnikus készíti, ezért nem annyira esztétikus, mint a kerámia vagy cirkon korona.

2. Kerámia (préskerámia) korona

Fém mentes és ennek a koronának a színe hasonlít a leginkább a természetes fogak színére, számítógépes eljárással készül. Kiváló esztétikája miatt leginkább ez elülső fogakhoz ajánlott, viszont kevésbé szilárd és sérülékenyebb a többi koronánál.

3. Cirkónium korona

Prémium minőséget képvisel, a korona váza cirkónium így teljesen fémmentes, valamint CAD-CAM robottechnológiával vágják ki.

Cirkon korona vagy fémmentes préskerámia korona?

Mind a két koronatípus fémmentes, azonban a két korona közötti különbség alapanyagában, gyártásában és kinézetében is felfedezhető.  A cirkon korona cirkónium-szilikátból, míg a préskerámia korona líthium-disilikát alapú kerámia anyagból készül. Gyártási technológiájukban a legnagyobb különbség, hogy a fémmentes préskerámia korona egyben készül el, nincs külön váza, míg a cirkon korona esetében a stabilitást adó vázra felvitt porcelán adja ki a végső formát. Ezért a préskerámia korona felületén könnyebben áthatol a fény, mint az ugyan nagyon stabil, de külön vázzal rendelkező cirkon koronán, így a préskerámia korona élethűbb megjelenésű, viszont kevésbé erős, mint a cirkon korona.

Újra gyönyörű szép mosoly kedvezményes koronáinkkal!