Esztétikus Fogtömés & Inlay/Onlay

A fogászati beavatkozások között az egyik legelterjedtebb a fogtömés, amelynek célja a szuvas fogak helyreállítása. Mint sok más fogászati probléma, ez is nagy eséllyel megelőzhető a rossz szájhigiénia elkerülésével; a napi minimum kétszeri és megfelelő technikával végzett fogmosással, valamint a rendszeres fogászati szűréssel. Ugyanakkor előfordul, hogy akkor is bekövetkezik a fogszuvasodás, ha mindent elkövet az ember a megelőzés érdekében.

A fogtömés típusai attól függően, hogy a fogszuvasodás mennyire kiterjedt, az alábbiak lehetnek:

  • Hagyományos fogtömés
  • Inlay fogtömés
  • Onlay fogtömés

Hagyományos fogtömés - Amalgám tömés eltávolítás

Régebben a hagyományos fogtömések anyagának amalgámot használtak, amely nem túl esztétikus fémszíne miatt. De legnagyobb hátránya összetételében van:  50%-ban folyékony higanyt, másik felében pedig különböző fémek keverékéből előállított fémport tartalmaz. Ugyan nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az amalgám fogtömés káros a szervezetre, de sokan mégis úgy tartják, hogy a higany a tömésből folyamatosan oldódik és mérgezi a szervezetet, így fogászati klinikánkon nem használunk amalgám tömőanyagot. Ajánlott a már meglévő amalgám fogtömések lecserélése, amely művelet a tömés higanytartalma miatt komoly odafigyelést igényel, de felkészült csapatunkra biztonsággal rábízhatja magát.

Hagyományos fogtömés – Esztétikus, kompozit fogtömés

A mai esztétikai fogászatban egyre kevesebb fémet használunk, helyét átveszi a műanyag és a porcelán illetve ezek ötvözete, az úgynevezett kompozit fogtömések. Ennek a kompozit fogtömésnek a biztonságos összetételén túl nagy előnye, hogy miután a fény hatására megköt, az eredeti fog textúrájához nagyon hasonló felszínt hoz létre. Színében is teljesen az eredeti foghoz illeszthető.

Ha a fogszuvasodás még nem nagyon kiterjedt, akkor alkalmazzuk az esztétikus, kompozit fogtöméseket. Amennyiben a fogszuvasodás már előrehaladott, azaz a fog nagyobb felületét érinti, már nem alkalmazható a hagyományos fogtömés, mert nem lehet az eredeti fog formáját, és ezáltal a rágófunkcióját sem visszanyerni. Ebben az esetben használunk inlay vagy onlay fogtöméseket, melyek készülhetnek aranyból, műanyagból vagy kerámiából.

Inlay fogtömés

Az inlay fogbetétet egy ragasztott fogtömésként kell elképzelni, amit lenyomat alapján fogtechnikus készít el, mindenkinek személyre szabottan. Az inlay fogtömést elsősorban akkor alkalmazzuk, amikor az őrlőfog letört vagy a szuvasodás túl nagy. Amikor nem kell a teljes rágófelületet lefedni, akkor alkalmazható az inlay fogtömés. Nagyobb károsodás esetén használjuk az onlay fogbetéteket.

Onlay fogtömés

Az onlay fogtömés nagyon hasonló az inlay fogbetéthez. Amikor a lyuk nagyobb kiterjedésű és a teljes rágófelületet be kell fedni, akkor használjuk az onlay fogtöméseket. Ezekben az esetekben már nem csak a rágófelszín, hanem a fogcsücsök károsodását is kezelni kell. Csakúgy, mint az inlay fogtömés esetében, az onlay fogbetétet is a lenyomatvételt követően fogtechnikus készíti el, és azután kerül felhelyezésre.

Ha szuvasak a fogai, válassza esztétikus töméseinket!